Stærk thailansk salat med agurk

Denne opskrift er taget med hjem fra Thailand. Vores lokale kok elskede selv denne salat. Den findes også en version med papaya, men da jeg ikke bryder mig om papaya foreslog vores kok denne version. Mit bud er at den originale version er den med papaya, men jeg er ligeglad. Den her salat er fantastisk.

Ingredienser:

 • 1 stk. agurk.
 • 10 stk. cherry tomater.
 • 4 – 8stk. friske røde chilier (uden kerner).
 • 4 fed hvidløg
 • 2 – 3 spsk. peanuts (tilsæt evt. flere, alt efter smag).
 • Evt. 2-3 lange slangebønner
 • Evt. 1 spsk. tørrede rejer
 • 2 spsk. fiskesovs.
 • 2 spsk. lime saft (helst saft fra friske lime, men andet kan også bruges).
 • 1 tsk. sukker.

Opskrift:
Cherry tomaterne skylles og deles i to. Put dem i en skål og mas dem, så saft og kerner flyder ud, men uden at ødelægget helt.
Riv en hel agurk groft på et rivejern og bland det i skålen med tomaterne. Agurkesaften skal med over i skålen. Hvidløg og chili kan enten hakkes fint eller stødes grundigt i en morter (Vær forsigtig med chili saften hvis du bruger morteren, det kan godt sprøjte og det er ikke sjovt at få i dine øjne). Tilsæt her efter fiskesov, sukker og limesaft og bland det godt rundt. Frisk lime saft er det bedste men limesaft fra den grønne bøtte virker også (men brug ikke citronsaft). Lige inden servering blandes peanuts i salaten og det hele vendes godt. Tilsætter du peanuts tidligere, så bliver de en smule bløde i det. Det hele anrettes enten som alm. salat i en skål eller oven på nogle friske salatblade på en tallerken.

Noter:
Det er meningen at denne salat skal være stærk. Jeg bruger selv 6 røde chilier når jeg laver den. Men du bliver selv nød til at prøve dig frem og have dine gæster i tankerne når du tilsætter chili. Når jeg har besøg af dem jeg var i Thailand med, kan den godt få 8 chilier, men når svigerforældrene er på besøg, så er der kun 4 chilier i retten. Vi fik retten med slangebønner, men jeg foretrækker personligt at serverer den uden. Men det må du selv vurderer. Det samme gælder rejerne, som jeg springer dem tit over, især når det skal gå lidt stærkt. Retten kan laves uden at skulle i specialbutikker hvis man altså ser bort fra de tørrede rejer. Salaten kan med fordel laves i forvejen, da den har godt af at trække lidt. Jeg laver den tit som det første når jeg laver thai mad en aften.

Advertisement

3 kommentarer

 1. Anna said,

  12. januar 2012 hos 12:22

  Hej –
  er som du vild med thai-mad og forsøger tit at lave det, med mere eller mindre held. Det, som driller mest, er grøntsagerne.
  Hvordan xxx kan de være så friske og sprøde, når thai’erne laver mad, mine grøntsager ligner nærmest udkogte sødsuppe-svesker!
  Og det er ikke, fordi jeg koger/wok’er dem for meget.
  Findes der et specielt trick – jeg har selv tænkt på noget med en lynkognig / blanchering / dypning i kogende vand og så bare vende dem i retten og varme op lige inden servering. Så kunne man jo også lave grøntsager til flere retter på en gang!
  Jeg kunne selvfølgelig lade det komme an på en prøve, men hvis du nu har løsningen……..
  Mvh Anna

  • kristoffer said,

   12. januar 2012 hos 13:02

   Hej Anna

   Tak for din kommentar.
   Jeg koger yderst sjældent mine grøntsager. Der er nogle gryderetter hvor det er fint (Massaman syntes jeg gerne må have møre grøntsager). Jeg skærer dem i tynde skiver eller aflange tynde stænger og så lynsteger jeg dem i min wokpande med en god slat olie ved meget høj varme.

  • kristoffer said,

   12. januar 2012 hos 13:05

   Det er også vigtigt at få nogle gode og friske råvare.
   Det kan desværre godt være svært at finde dem i supermarkedet – især fordi grøntsagerne tit er blevet kølet, transporteret osv.
   Jeg prøver at gå på marked og finde grøntsager – men selv her kan man godt blive taget ved næsen og få hollandske eller spanske grøntsager.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: