Massaman Karry (massaman curry)

Min personlige favorit. Jeg elsker massaman karry og det gør resten af huset også. Den er også en stor succes når der er gæster.
Massaman karry stammer fra det sydlige Thailand og er oprindeligt en muslimsk ret. Den kan laves med alle slags kød (om end muslimerne nok aldrig vil serverer den med svinekød).
Oftest serveres den med oksekød, men den smager også rigtig godt med kylling, rejer eller svinekød. Nogle laver den endda med tofu.

Ingredienser:

  • 200 gr. kylling (eller andet kød)
  • ½ ds. kokosmælk (det kan ikke anbefales at vælge en light version, da den er for tynd og flydende i sin konsistens).
  • 2 stk. kartofler (medium størrelse).
  • 1 stk. løg (medium størrelse).
  • 2 – 3 spsk. cashew nødder / peanuts (alt efter smag, jeg bruger tit peanuts da de er nemmest at få fat på og billigst).
  • 2 spsk. sukker.
  • ½ spsk. salt.
  • 1 spsk. tamarind juice.
  • 1 spsk. massaman curry paste
  • 1 håndfuld basilikum blade.
  • evt. kardemomme
  • evt. kanelstang
  • evt. andre grøntsager som gulerødder, rød peber osv. (dette er ikke en del af den originale Thailandske ret, men tit en stor succes her i Danmark).

Opskrift:
Vælg en god gryde eller en saute pande. Tilsæt kokosmælk og massaman karry paste. Rør godt rundt under opvarmning indtil massaman karry paste er rørt helt ud og der begynder at flyde lidt rød olie op. Mens det varmer op, skrælles kartoflerne, løgene pilles og kødet ordnes. Kød, løg, kartofler (og evt. andre grøntsager) skæres i firkantede tern på ca. 2 x 2 cm.
Jeg forsteger altid kødet på en pande (da jeg ikke er så vild med at koge kød). Når den røde olie flyder op tilsættes både kød og grøntsager. Tilsæt efterfølgende tamarin juice.
Hvis du har tilsat ekstra grøntsager, kan der godt være en smule for lidt væske. Tilsæt lidt vand, så væsken dækker grøntsager og kød og lad det koge i 15 minutter.

Alt efter størrelsen på de tern du har skåret kød og grøntsager, kan retten så småt være færdig. Men stik en gaffel i de største stykker grøntsager og se om de er færdige. Hvis de ikke er færdige, koger du bare retten videre indtil grøntsagerne slipper din gaffel.  Lige inden retten tages af, tilsættes basilikum og cashewnødder/peanuts. Der røres godt rundt og retten er klar til at serverer.

Noter:
Om du vælger cashew nødder eller peanuts gør ikke den store forskel. Retten kan med fordel serveres sammen med enten syltet thailandsk agurkesalt eller stærk thailandske salat med agurk. Serverer du din massaman med sidstnævnte, er det nok en fordel at vælge cashewnødder til din massaman ret, da det ellers godt kan blive en massiv peanuts oplevelse.

Reklamer

10 kommentarer

  1. Christina said,

    18. januar 2012 hos 17:07

    hvor mange personer er denne opskrift lavet til ?

    Mvh Christina 🙂

    • kristoffer said,

      19. januar 2012 hos 09:22

      Hej Christina

      Den er til 4 personer. Den kan godt strækkes til flere hvis man tilsætter flere grøntsager (og dermed også væske).
      Hvis man serverer den agurkesalaten til kan man også godt nøjes med lidt mindre.

  2. helene said,

    8. august 2012 hos 13:28

    det lyder super lækkert, men hvor køber du din massaman karry ?

    • kristoffer said,

      8. august 2012 hos 13:43

      Hej Helene

      Jeg ved ikke om du bor i Århus. Ofte har de fleste Asiatiske butikker disse pastes man bruger.
      Da jeg boede inde i Århus by handlede jeg hos Far-East Trading – Banegårdsgade 36-38, 8000 Århus C. Tlf. 86 19 34 99
      Nu da jeg er flyttet uden for byen bruger jeg Thai-Binh Trading – Skanderborgvej 107B,8260 Viby J Tlf. 86 20 15 22

  3. Henning H Nielsen said,

    17. oktober 2012 hos 11:29

    Hi Kristoffer

    Jeg vil prøve at lave denne ret, men vil gerne lige høre vedr de der nødder, bliver de kogt ud eller forbliver de hele i retten??? kan de evt undværes ???

    Jeg vil prøve at lave denne ret fordi jeg har smagt en “hurtig ret” der hed massaman curry med kylling, som ved serveret med jasmin ris, så vil lave nogle mængder der er klar til opvarmning, kan godt lide at lave stor mængde, som bliver opvarmet når man kommer hjem fra arbejde kl 22 om aften,

    Hurtig retten kan jeg se der er charlotte løg i og kartofler, men ikke nødder,

    Håber at høre fra dig

    Mvh
    Henning

    • kristoffer said,

      11. november 2012 hos 13:19

      Hej Henning.

      Nødderne kan efter min mening ikke undværes. Retten bliver for kedelig uden. De bliver ikke kogt ud når man laver retten.

      Når jeg laver en portion der skal holde flere dage, så lader jeg vær at putte nødderne i før til sidst. Man godt bare drysse dem i lige inden retten serveres. Så fryser jeg nogle portioner ned uden nødder. Når jeg varmer retten op så putter jeg nødderne i.

  4. Henning H Nielsen said,

    2. december 2012 hos 14:01

    okay tak for svaret, har ikke kunne få fat i tamarin juice, men der imod frugten, og fik af vide man bare skulle blende dem i varmt vand, men fik ikke forholdene, frugt vs vand, kan du give et gæt her 🙂

    • kristoffer said,

      3. december 2012 hos 09:40

      Hej Henning – der må jeg være dig svar skyldig – jeg har aldrig prøvet at lave det selv.

  5. Henning H Nielsen said,

    9. december 2012 hos 16:33

    okay tak


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: