Thai-forårsruller

Selvom forårsruller ikke er en del af det oprindelige thailandske køkken, så er de forårsrullerne, som flere andre retter, blevet en fast del af thai køkkenet.
De er dog ikke en del af gadekøkkenet, men de findes på stort set alle resturanter. Forårsruller i Thailand er mindre end dem vi tit får i Danmark.
Hjemme hos os er den optimale størrelse ca. 10 cm. i længden og ca 4-5 cm i diameter.
Det gør de kan spises med fingrerne, dyppes i chili og spises i nogle mundfulde.

Ingredienser:

  • 30 stykker frossen forårsrulledej. (De fåes i forskellige størrelser – vi vælger 250 x 250mm.)
  • 1 æg (piskes og bruges til at lukke rullerne til sidst.)
  • Vegetabilsk olie (til stegning af rullerne)

Fyld:

  • 4-500 gr. kød. Personligt foretrækker vi fint skåret kylling og rejer).Men hakket svinekød, hakket kalv og fælsk eller hakket oksekød er også godt.
  • 2 spsk. olie (helst uden smag)
  • 3 fed hvidløg
  • 50 gram revet ingefær
  • 2 stk. gulerødder, groft revet
  • 4 forårsløg
  • 100-200 gr. kål (vi foretrækker kinakål, men alm. hvidkål er også godt)
  • 1 håndfuld friske bønnespirer
  • 1-2 røde chilier
  • Evt. shiitakesvampe eller østershatte
  • 2 spsk fiskesovs
  • 1 spsk. østerssovs
  • 1 spsk. soya.
  • 2 spsk sukker
  • Peber

Opskrift:

Hvis du vælger at bruge svampe og du bruger tørrede svampe er det vigtigt at du husker at sætte dem i blød i god tid. Gerne 10 – 12 timer før brug. Har du glemt det dagen før, så kan de blødes op i varmt vand et par timer før brug.

Har du købt frossen forårsrulledej så start med at tage de ud af fryseren et par timer før brug.

Herefter skal du  finde alt frem du skal bruge. Start med at klargøre alle grøntsager. Chili, hvidløg og ingefær hakkes og puttes i en skål. Gulerøderne skrælles og rives groft og sættes til side med forårsløg der hakkes fint. Kål skæres i fine små strimler. Det er ret vigtigt at få strimlerne små og fine efter min mening – men de skal ikke hakkes da de gerne må knase lidt stadig.

Svampene skal renses og hakkes fint.
Bønnespirerne skylles blot og sættes til side så de kan dryppe af.

Herefter hakkes rejerne i fine stykker og kyllingen skærer ligeledes i fine tern.

Når du er færdig med alt ovenstående er du klar til at gå i gang. Varm din wok eller saute pande op. Olien skal være så varm at den ryger før du tilsætter det hakkede chili, hvidløg og ingefær. Det lynsteges hurtigt inden kylling (eller hakket kød)tilsættes. Det er vigtigt at du rører godt rundt i kødes så det ikke brænder på og/eller sætter sig i klumper (især hvis du bruger hakket kød). Herefter tilsættes rejerne som vendes et par omgangen inden gulerødder, forårsløg og kål tilsættes. Når grøntsagerne begynder at blive lidt bløde og falder sammen tilsættes bønnespirerne. De skal kun hurtigt vendes i den varme pande.

Til sidst tilsættes fiskesovs, østerssovs, soya og peber.

Smag på det inden wokken eller panden tages af og sættes til side.

Nu er du klar til at lave selve forårsrullen. Når du tager dejen ude af pakken og skal skille hvert stykke fra hinanden så pas på du ikke får revet eller prikket hul i dejen.
Du placerer dejen på et spækbræt med et hjørne af dejen mod dig selv. Herefter tager tager du ca. 1 spiseskefuld fyld og lægger det på dejen. Læg det et par cm. over hjørnet så du har lidt dej at folde med. Rul dejen rundt indtil du har rullet halvdelen af dejen (det må godt være stramt rullet). Herefter vipper du de to sider ind og forårsrullen rulles en en halv omgang mere. Herefter pensler du det sidste stykke af dejen med æg og ruller forårsrullen færdig. Placer den på en tallerken med sammenføjningen nedad.

Inden du laver de sidste par forårsruller færdig, hælder du olie i din sautepande, wok eller hvad du nu vælger at bruge. Vi hælder kun lige nok olie i, til at det dækker halvdelen af forårsrullen når den bliver lagt i – typisk 2 cm. Det sparer på olien. Olien skal varmes god op – gerne omkring 180 grader.
Herefter puttes forårsrullerne i (et par stykker ad gangen) Det er svært at styre for mange forårsruller på en gang og det bliver hurtigt sorte.
Placer dem først med sammenføjningen nedad, på den måde får du “lukket” forårsrullen helt.

Forårsrullerne skal kun have  kort tid på hver side – vend dem så snart de er lysebrune og godt sprøde. Husk at når de tages af, så placer dem på et par stykker køkkenrulle, så det lige får suget det overskydende olie til sig (det giver også den bedste sprødhed).

De serveres sammen med soay og/eller sød chili.

2 kommentarer

  1. Søren Vedel said,

    11. januar 2014 hos 21:53

    Fed side, men for idioter som mig, kan du så ikke lave fotos? Eller endnu bedre videoer.

    • kristoffer said,

      12. januar 2014 hos 19:54

      Hej Søren
      Tak for inputs og din ros.
      Det er en af mine planer for 2014 for denne side at der kommer lidt flere billeder på.

      Mvh
      Kristoffer


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: