Kyling satay med peanutssovs

Satay er kort fortalt en ret som består af kød på pind, serveret med en sauce. Kødet kan være stegt, grillet eller varmet i ovnen – du bestemmer.
Nogle foretrækker hele stykker kød på pind, mens andre helst vil skære nogle firkantede tern og putte på pinden.
Satay er ikke originalt en thai ret – det kommer fra oprindeligt fra Java regionen i Indonesien. Har du besøgt f.eks. Bali eller andre populære destinationer i Java, så ved du at retten kan fås på de fleste gadehjørner og så til de mest fancy restauranter.
Men jeg har valgt at tage den med her, da det er en meget populær ret i Thailand, især for børnene.

Den mest populære satay er kylling på pin med peanuts sovs – også min klare favorit. Der findes et hav af opskrifter på en peanutsovs. Men er min favorit.

Opskriften er til 4 personer.

Ingredienser:
800 gr. kylling (bestem selv hvor meget I ønsker pr. person – men vær opmærksom på at kyllingen ryger hurtigt når man spiser satay).
1 rød chili
3 fed hvidløg
2 spsk. fiskesovs
2 spsk. sesamolie (eller bare alm. olie).
2 spsk. sirup
4 spsk. lime
friskrevet ingefær eller lidt friskpresset ingefærjuice

Opskrift:
Hvis du ønsker din kylling i tern, så start med at skære kyllingen ud. Herefter skræller du din ingefær. Hak den i en minihakker med chili og hvidløg. Put det i en 4L plastikpose med resten af ingredienserne. Lad gerne kyllingen stå i marinaden min. 12. timer.
Put dine kyllingespyd på en pande, på grillen eller i ovnen. Jeg putter dem tit i ovnen for nemhedens skyld – så kan jeg koncentrere mig om peanuts sovsen. De skal have ca. 20 minutter ved 175 grader. Du får dog de mest lækre spyd hvis de kommer på grillen.

Peanutsovs

Ingredienser:
2 spsk. kokosolie
1 lille finthakket løg (skalotteløg er bedst)
1 fed hvidløg
1 stor tsk rød karrypasta
5 – 8 limeblade (alt efter hvor glad du er for smagen af lime)
2 spsk. soya
1 spsk. fiskesovs
Lidt frisk limesaft
175 ml. kokosmælk (igen – undgå at bruge light, det går ud over smagen)
3 spsk. store peanutbutter med crunch
2 håndfulde hakkedes peanuts (du behøves ikke peanuts når du bruger peanutbutter, men de giver god konsistens)

Opskrift:
Blend peanuts i en minihakker og hak dem indtil de har den konsistens du gerne vil have. Personligt foretrækker jeg de er semigrove, så man kan mærke de knaser. Men som nævnt behøves du ikke at putte peanuts i. De giver bare en bedre konsistens efter min mening.
Hak hvidløg og løg fint. Herefter putter du kokosolien i en gryde. Varm det op indtil kokosolien er smeltet og er varm. Put hvidløg, løg og den røde karrypasta i gryden. Svits det i et par minutter inden du putter resten af ingredienserne i. Rør godt rundt og lad det koge op. Lad det koge indtil det har den rette konsistens (det skal være så tykt at det bliver hængende på kyllingen)

Noter:
Retten fungerer fint som en forret. Skal du bruge den som hovedret skal der selvfølgelig serveres noget til. Den nemme løsning er at servere ris. Det kan dog godt blive lidt kedeligt med ris til da der kun er peanut sovsen til at give risene smag. Jeg serverer den tit sammen med min stærke thailanske salat med agurk når det skal være som hovedret.

2 kommentarer

  1. Susanne said,

    24. marts 2015 hos 18:58

    Super side du har om Thai retter… Men hvad er limeblade 😏

    • kristoffer said,

      27. marts 2015 hos 08:56

      Hej Susanne.

      Limeblade er vel et krydderi. Det er blade som f.eks. laurbærblade og de har en meget kraftig og unik smag og duft.
      De minder ikke helt om duften af frisk lime, men I en ret er de et rigtig godt supplement.

      De købes ofte på frost og dermed kan de holde i rigtig lang tid.

      ///Kristoffer


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: