Kyling satay med peanutssovs

Satay er kort fortalt en ret som består af kød på pind, serveret med en sauce. Kødet kan være stegt, grillet eller varmet i ovnen – du bestemmer.
Nogle foretrækker hele stykker kød på pind, mens andre helst vil skære nogle firkantede tern og putte på pinden.
Satay er ikke originalt en thai ret – det kommer fra oprindeligt fra Java regionen i Indonesien. Har du besøgt f.eks. Bali eller andre populære destinationer i Java, så ved du at retten kan fås på de fleste gadehjørner og så til de mest fancy restauranter.
Men jeg har valgt at tage den med her, da det er en meget populær ret i Thailand, især for børnene.

Den mest populære satay er kylling på pin med peanuts sovs – også min klare favorit. Der findes et hav af opskrifter på en peanutsovs. Men er min favorit.

Opskriften er til 4 personer.

Ingredienser:
800 gr. kylling (bestem selv hvor meget I ønsker pr. person – men vær opmærksom på at kyllingen ryger hurtigt når man spiser satay).
1 rød chili
3 fed hvidløg
2 spsk. fiskesovs
2 spsk. sesamolie (eller bare alm. olie).
2 spsk. sirup
4 spsk. lime
friskrevet ingefær eller lidt friskpresset ingefærjuice

Opskrift:
Hvis du ønsker din kylling i tern, så start med at skære kyllingen ud. Herefter skræller du din ingefær. Hak den i en minihakker med chili og hvidløg. Put det i en 4L plastikpose med resten af ingredienserne. Lad gerne kyllingen stå i marinaden min. 12. timer.
Put dine kyllingespyd på en pande, på grillen eller i ovnen. Jeg putter dem tit i ovnen for nemhedens skyld – så kan jeg koncentrere mig om peanuts sovsen. De skal have ca. 20 minutter ved 175 grader. Du får dog de mest lækre spyd hvis de kommer på grillen.

Peanutsovs

Ingredienser:
2 spsk. kokosolie
1 lille finthakket løg (skalotteløg er bedst)
1 fed hvidløg
1 stor tsk rød karrypasta
5 – 8 limeblade (alt efter hvor glad du er for smagen af lime)
2 spsk. soya
1 spsk. fiskesovs
Lidt frisk limesaft
175 ml. kokosmælk (igen – undgå at bruge light, det går ud over smagen)
3 spsk. store peanutbutter med crunch
2 håndfulde hakkedes peanuts (du behøves ikke peanuts når du bruger peanutbutter, men de giver god konsistens)

Opskrift:
Blend peanuts i en minihakker og hak dem indtil de har den konsistens du gerne vil have. Personligt foretrækker jeg de er semigrove, så man kan mærke de knaser. Men som nævnt behøves du ikke at putte peanuts i. De giver bare en bedre konsistens efter min mening.
Hak hvidløg og løg fint. Herefter putter du kokosolien i en gryde. Varm det op indtil kokosolien er smeltet og er varm. Put hvidløg, løg og den røde karrypasta i gryden. Svits det i et par minutter inden du putter resten af ingredienserne i. Rør godt rundt og lad det koge op. Lad det koge indtil det har den rette konsistens (det skal være så tykt at det bliver hængende på kyllingen)

Noter:
Retten fungerer fint som en forret. Skal du bruge den som hovedret skal der selvfølgelig serveres noget til. Den nemme løsning er at servere ris. Det kan dog godt blive lidt kedeligt med ris til da der kun er peanut sovsen til at give risene smag. Jeg serverer den tit sammen med min stærke thailanske salat med agurk når det skal være som hovedret.

Thai-forårsruller

Selvom forårsruller ikke er en del af det oprindelige thailandske køkken, så er de forårsrullerne, som flere andre retter, blevet en fast del af thai køkkenet.
De er dog ikke en del af gadekøkkenet, men de findes på stort set alle resturanter. Forårsruller i Thailand er mindre end dem vi tit får i Danmark.
Hjemme hos os er den optimale størrelse ca. 10 cm. i længden og ca 4-5 cm i diameter.
Det gør de kan spises med fingrerne, dyppes i chili og spises i nogle mundfulde.

Ingredienser:

 • 30 stykker frossen forårsrulledej. (De fåes i forskellige størrelser – vi vælger 250 x 250mm.)
 • 1 æg (piskes og bruges til at lukke rullerne til sidst.)
 • Vegetabilsk olie (til stegning af rullerne)

Fyld:

 • 4-500 gr. kød. Personligt foretrækker vi fint skåret kylling og rejer).Men hakket svinekød, hakket kalv og fælsk eller hakket oksekød er også godt.
 • 2 spsk. olie (helst uden smag)
 • 3 fed hvidløg
 • 50 gram revet ingefær
 • 2 stk. gulerødder, groft revet
 • 4 forårsløg
 • 100-200 gr. kål (vi foretrækker kinakål, men alm. hvidkål er også godt)
 • 1 håndfuld friske bønnespirer
 • 1-2 røde chilier
 • Evt. shiitakesvampe eller østershatte
 • 2 spsk fiskesovs
 • 1 spsk. østerssovs
 • 1 spsk. soya.
 • 2 spsk sukker
 • Peber

Opskrift:

Hvis du vælger at bruge svampe og du bruger tørrede svampe er det vigtigt at du husker at sætte dem i blød i god tid. Gerne 10 – 12 timer før brug. Har du glemt det dagen før, så kan de blødes op i varmt vand et par timer før brug.

Har du købt frossen forårsrulledej så start med at tage de ud af fryseren et par timer før brug.

Herefter skal du  finde alt frem du skal bruge. Start med at klargøre alle grøntsager. Chili, hvidløg og ingefær hakkes og puttes i en skål. Gulerøderne skrælles og rives groft og sættes til side med forårsløg der hakkes fint. Kål skæres i fine små strimler. Det er ret vigtigt at få strimlerne små og fine efter min mening – men de skal ikke hakkes da de gerne må knase lidt stadig.

Svampene skal renses og hakkes fint.
Bønnespirerne skylles blot og sættes til side så de kan dryppe af.

Herefter hakkes rejerne i fine stykker og kyllingen skærer ligeledes i fine tern.

Når du er færdig med alt ovenstående er du klar til at gå i gang. Varm din wok eller saute pande op. Olien skal være så varm at den ryger før du tilsætter det hakkede chili, hvidløg og ingefær. Det lynsteges hurtigt inden kylling (eller hakket kød)tilsættes. Det er vigtigt at du rører godt rundt i kødes så det ikke brænder på og/eller sætter sig i klumper (især hvis du bruger hakket kød). Herefter tilsættes rejerne som vendes et par omgangen inden gulerødder, forårsløg og kål tilsættes. Når grøntsagerne begynder at blive lidt bløde og falder sammen tilsættes bønnespirerne. De skal kun hurtigt vendes i den varme pande.

Til sidst tilsættes fiskesovs, østerssovs, soya og peber.

Smag på det inden wokken eller panden tages af og sættes til side.

Nu er du klar til at lave selve forårsrullen. Når du tager dejen ude af pakken og skal skille hvert stykke fra hinanden så pas på du ikke får revet eller prikket hul i dejen.
Du placerer dejen på et spækbræt med et hjørne af dejen mod dig selv. Herefter tager tager du ca. 1 spiseskefuld fyld og lægger det på dejen. Læg det et par cm. over hjørnet så du har lidt dej at folde med. Rul dejen rundt indtil du har rullet halvdelen af dejen (det må godt være stramt rullet). Herefter vipper du de to sider ind og forårsrullen rulles en en halv omgang mere. Herefter pensler du det sidste stykke af dejen med æg og ruller forårsrullen færdig. Placer den på en tallerken med sammenføjningen nedad.

Inden du laver de sidste par forårsruller færdig, hælder du olie i din sautepande, wok eller hvad du nu vælger at bruge. Vi hælder kun lige nok olie i, til at det dækker halvdelen af forårsrullen når den bliver lagt i – typisk 2 cm. Det sparer på olien. Olien skal varmes god op – gerne omkring 180 grader.
Herefter puttes forårsrullerne i (et par stykker ad gangen) Det er svært at styre for mange forårsruller på en gang og det bliver hurtigt sorte.
Placer dem først med sammenføjningen nedad, på den måde får du “lukket” forårsrullen helt.

Forårsrullerne skal kun have  kort tid på hver side – vend dem så snart de er lysebrune og godt sprøde. Husk at når de tages af, så placer dem på et par stykker køkkenrulle, så det lige får suget det overskydende olie til sig (det giver også den bedste sprødhed).

De serveres sammen med soay og/eller sød chili.

Kylling med ingefær

Personligt kan jeg godt lide denne ret da den er hurtig at lave og så smager den rigtig godt. Det er selvfølgelig et must at man kan lide ingefær da denne ret er gennemsyret af ingefær. Om ingefær kan man sige at jo friskere ingefær roden er, jo mildere er smagen. Mange mener ingefær er rigtig sundt, at det mindsker kvalme og at det sætter forbrændingen op. Personligt aner jeg ikke om det passer, jeg syntes bare det smager godt.

Ingredienser:
ca. 200 gr. kylling (til 2 personer)
2-3 fed hvidløg
1 spsk. fiskesovs
1 spsk. østerssovs
1 spsk. olie
1 dl. frisk ingefær
1 dl. forårsløg

Opskrift:
Skræl din ingefær og skær den ud i lange stænger eller riv den i tynde, brede stykker og put dem i noget koldt vand. Tilsæt lidt salt.
Rens kyllingen brystet (eller hvad du nu har valgt) og skær de i aflange størrelser alt efter smag. (skærer det selv i ca. 1 x 5 cm.).
Vårløg og hvidløg hakkes i små tynde skiver.

Tænd din wok eller sautepande og tilsæt olien. Når olien er så varm den ryger, tilsættes de fint hakkede hvidløg. Så snart de begynder at blive gyldne tilsættes kyllingestykkerne og det hele vendes godt og grundigt i et par minutter. Tilsæt nu fiskesovs og ingefær og vend det hele – derefter tilsættes østersovsen.
Det hele vendes godt og grundigt sammen. I Danmark har jeg aldrig oplevet at retten kan blive for tør (der er jo vand i vores kylling). Men skulle du have fået fat i noget god kvalitetskylling uden tilsat væske, så kan det blive en smule for tørt. Hvis det er tilfældet tilsætter du bare lidt vand.
Lige inden du tager retten af, tilsætter du de fint hakkede forårsløg og vender det hele.

Noter:
Vælg altid en så frisk ingefær som overhovedet muligt – det gør det nemmere at få en god behagelig smag. Du kan også med fordel putte ingefæren i blød efter tilberedelsen for at tage lidt af den skarpe smag og så gør det ingefæren mere blød og lækker.
Man bør altid først hakke ingefæren lige inden brug.

Gul karry (Yellow Curry)

Det er næppe nogen hemmelighed at der i Thailand findes en lang række forskellige typer karry og at de 3 største er Gul karry (Yellow Curry), Rød Karry  (Red Curry) og Grøn Karry (Green curry).
Deres navne stammer sjovt nok fra deres farve. Gul karry er nok min favorit, i hvert fald når vi snakker de her 3 typer karry.

Ingredienser:
2 spsk. gul karry pasta

500 gr. kylling (eller andet kød)
½ dåse. kokosmælk
8 stk. friske søde basilikum blade (alm. basilikum blade kan også bruges)
3 stk. friske kaffir limeblade
2 strimler kaffir lime skal
1 spsk. olie
2 spsk fiskesovs
1 spsk. kokossukker eller rørsukker.
Evt. 1 – 3 ekstra små chilier (hvis retten ønskes meget stærk)

Opskrift:
Skær kødet i grove tern på 1 – 1½ cm. Varm olien godt op i en gryde, tilsæt den gule karrypasta og rør godt rundt. Den skal svitses men må ikke brænde på. Tilsæt derefter basilikum, kaffir limeblade og lad det stå 2 – 3 minutter i gryden mens du rører rundt i det. Når dette er gjort kan kokosmælk, fiskesauce, limeskal og  sukker tilsættes – hvis du vil have ekstra chili i, puttes de også i nu. Lad retten koge op  og og skrue derefter helt ned, så retten blot simre. Når retten har simret i små 5 minutter kan kødet tilsættes (igen – personligt steger jeg altid kødet på en panden inden jeg putter det i).
Hvis du som jeg steger kødet inden, skal retten ikke simre så lang tid. Retten er færdig når kødet er mørt (efter 5 – 10 minutter ca.)

Noter:
Fjern de tilsatte kaffir limeblade inden servering og server  retten med nogle gode jasminris.

Pad Thai

Vi elsker at lave thai mad hjemme hos os – det er på menuen mindst en gang om ugen. Nogle gange får vi nok af stærk og krydret mad og så er Pad Thai en af de retter vi rigtig tit vælger at lave.
Den er nem, hurtig og smager rigtig lækkert. Retten er oplagt at tage med hvis du har mod på at lave 2, 3 eller flere retter en aften du får gæster.

Til 2 – 3 personer.

Ingredienser:

200 gr. kylling (eller andet kød)
3 stk. fed hvidløg
2 spsk. sukker eller rørsukker (jeg foretrækker en god økologisk rørsukker, da man typisk har den i skabet)
200 gr. nudler. (de billige fra det lokale supermarked er fine nok – vi forestrækker dog nogle lidt større ægge nudler fra den lokale asiatiske specialbutik)
3 spsk. fiskesovs
3 spsk. Pad Thai paste
2 æg.
1 – 2 stk. gulerødder (alt efter størrelsen)
1 bundt. forårsløg.
1 håndfuld friske bønnespirer.
3 – 4 spsk peanuts
1 stk. lime
3 spsk. olie.

Opskrift:
Rens kyllingen godt, skær den i aflange og tynde pæne strimler. Pil hvidløg og mas dem med den flade side af kniven, hak dem fint. Peanuts hakkes fint (brug en maskine til at hakke dem – alternativt kan de knuses med en morter). Skyld dine bønnespirer godt, skær gulerødderne i tynde aflange strimler (eller er du doven som mig, så fortsæt med skrælleren) og hak endelig dine forårsløg fint.
Når du er færdig med ovenstående, sætter du en gryde over med vand og putter nudlerne i når vandet koger. Samtidig varmer du olien i en wok eller en dyb pande. Når olien ryger, tilsættes hvidløg og de steges til de er gyldne. Tilsæt kødet og steg det indtil det er færdigt. Herefter skulle dine nudler også være færdige og de skyldes lige hurtigt under koldt vand inden de hældes oven i kød og hvidløg. Tilsæt Pad Thai pasten og bland det hele godt. Herefter tilsættes fiskesovs, sukker, halvdelen af de knuste peanuts, bønnespirer og de to æg. Det hele vendes endnu en gang godt og grundigt.
Husk at når du tilsætter æg i maden på denne måde, så er det meget vigtigt at det bliver varmet ordentligt igennem (og med tankerne på alle de skriverier der var om bønnespirer og sygdomme for ikke så lang tid siden, så gælder det samme for dem). Til sidst tilsættes forårsløg og gulerødder og det hele vendes en sidste gang.
Når det hele er anrettet på tallerkener eller et fad, så hældes det sidste af de knuste peanuts over og limen deles i 4 – 8 både og fordeles ligeledes.

Noter:
Retten kan serveres med det meste kød, men personligt foretrækker jeg kylling eller rejer. Vælger du rejer, så husk de ikke skal have så lang tid på panden.
Rette kan med fordel serveres sammen med den stærke thailanske salat med agurk

Rød karry (Red Curry)

Rød karry er en slags stuvning, på samme måde som Massaman og Penang er. Jeg vil egentlig hellere kalde det en suppe, da vi typisk opfatter en stuvning som noget der er kogt sønder og sammen.
Og det er absolut ikke tilfældet med thai mad. For ligsom med alt andet thai mad er Rød Karry nemt og hurtigt at tilberede og det skal ikke småkoge mere end 10 – 20 minutter.
Jeg har prøvet denne ret med både gris, rejer, kylling og oksekød. Min favorit er oksekød men det kommer meget an på hvad slags oksekød man benytter. Jeg har prøvet at få denne ret med store klumper meget sejt oksekød og det er ikke sjovt. Så lad hver at gå på kompromis med kvaliteten af det kød du benytter i denne ret.

Ingredienser:

 • 400 gr. oksekød (eller gris, kylling og rejer)
 • 1 ds. kokosmælk
 • 2 spsk. fiskesovs
 • 2 spsk. rød karry paste
 • 2-3 røde chilier (husk at fjerne kernerne)
 • ½ aubergine (er du i en specialbutik kan du med fordel vælge en håndfuld thai auberginer alt efter størrelsen)
 • 1 håndfuld basilikumblade
 • 1 håndfuld bambusskud


Opskrift
:
Start med at skære dit oksekød ud i små stykker, gerne aflange. Det samme gør du så med bambusskudene og den halve aubergine  (har du valgt små thai aubergine så kan du nøjes med at dele dem i kvarte).
Del chilierne på midten og fjerne kerne (du kan bruge en teske til at skrabe dem ud med hvis du ikke vil have fingerne ned i chilien). Skær herefter chilierne i aflange tynde stykker,  jeg foretrækker dem med en længden på en et par cm. men nogle kan gode lide smagen af chili, men er lidt bange for chilistykkerne og så kan du bare hakke chilien fint.
Når du er færdig med at hakke og gøre ovenstående klar, sætter du en pande over med lidt olie. Når panden og olien er varm, tilsætter du rød karry paste og rører godt rundt så det bliver godt fordelt.
Tilsæt efterfølgende din kokosmælk og rør godt rundt. Jeg foretrækker at vende alt mit kød hurtigt på en pande inden jeg smider det i retten. Dette er smag og behag og du kan fint smide kødet ned i retten efter du har tilsat kokosmælk. Vend det hele godt og grundigt inden du tilsætter fiskesovs, de røde chilier og aubergine stykkerne. Vend de nye ingredienser i retten og lad den simre i 10 – 20 minutter. Retten er færdig når kødet er mørt. Lige inden retten serveres puttes basilikumbladene i og det hele vendes lige hurtigt.

Noter:
Som med så mange andre gryderetter, så bliver den bedre dagen efter. Så dette er en ret du godt kan lave dagen i forvejen – men husk på at den også er stærkere dagen efter, så smag lige på den når den er færdig. Hvis den allerede nu er så stærkt du tænker den nok lige er i overkanten, så skal du nok lige spæde den lidt op inden du stiller den til side.
Du kan selvfølgelig frit tilsætte grøntsager i retten, alt efter hvad du har i køleskabet. Men husk på at med denne ret gælder “less is more” og yderligere er farverne en stor del af denne ret og den oplevelse den giver.

Penang (Phanaeng) karry

Penang er det thailandske navn for retten. Den kommer oprindeligt fra Malaysia, hvor den har fået navnet Phanaeng fra den by i Malaysia den kommer fra. Som med massaman karry er Penang (Phanaeng) karry en gryderet. Og den er ligeledes hurtigt at lave. Du kan desuden  tilsætte grøntsager efter behag i denne ret.

Ingredienser:

 • 3-400 gr. kylling (eller andet kød)
 • 1 ds. kokosolie/mælk (vælg en god kokosmælk, gerne en tyk fed en fra specialbutikkerne)
 • 3-4 røde små chili uden frø
 • 6 – 8 kaffir limeblade
 • 2 spsk. fiskesovs
 • 2 spsk. penang karry paste
 • lidt olie
 • Evt. grøntsager (frit valg alt efter smag).

Opskrift:
Start med at skære limbladene i fine strimler. Gem lidt af dem til pynt når du serverer. Del chilierne og skrab alle frøene ud, hak herefter chilierne (grov eller fint, alt efter hvad du foretrækker).
Rens kyllingen (eller hvad kød du bruger). Kyllingen skæres i aflange tynde stykker.
Put olien på panden, varm panden op til olien er godt varm. Tilsæt herefter penang karry paste og rør godt rundt i pasten så den bliver fordelt ud over hele panden. Herefter tilsætter du kokosmælken og rører godt rundt. Mens kokosmælken varmes op, putter du kyllingestykkerne på panden og svitser dem hurtigt. Put dem herefter ned til kokosmælken. Tilsæt efterfølgende dine hakkede chilier, limbladene og fiskesovsen og rør rundt.

Hvis du vælger at putte grøntsager i retten skal de i sammen med chilierne og fiskesovsen.

Retten skal simre i ca. 10 – 20 minutter alt efter størrelsen på kødet og hvis du har puttet grøntsager i. Retten er færdig så snart kød og grøntsager er mørt.

Noter:
Også denne ret passer rigtig godt sammen med den stærke thailandske salat med agurk og retten serveres selvfølgelig sammen med ris.

Hvidløg og peber kylling

Hvidløg og peber kylling er en meget almindelig ret i Thailand. Det er en god ret til folk som gerne vil have noget thaimad men som ikke kan tåle stærk mad. Den er også et oplagt valg hvis du får gæster og vil lave en række thairetter. I opskriften har jeg valgt at bruge kylling, men du kan faktisk bruge hvilken som helst slags kød. Den kan endda laves med tofu så vegetarene også kan spise med. Jeg har prøvet at lave den med oksekød, kylling, svin og rejer. Retten er ligeledes et godt valg hvis det skal gå lidt hurtigt.

Ingredienser:

 • ca. 200 gr. kylling (til 2 personer)
 • 5 – 6 stk. fed hvidløg (afhængig af størrelsen, de skal fylde ca. en 1/4 kop)
 • 4 tsk. palmesukker eller rørsukker (jeg foretrækker en god økologisk rørsukker, da man typisk har den i skabet)
 • 3 – 4 tsk. hvid el. sort peber pulver (vælg selv eller mix dem)
 • 2 tsk. fiskesovs
 • 1 – 2 spsk. vegetabilsk olie (det skal dække bunden af gryden.
 • 2 – 3 spsk. vand
 • 1 – 2 koriander blade (til pynt)

Opskrift:
Rens kyllingen og skær den i tynde pæne skiver. Pil hvidløg og mas dem med den flade side af kniven. Vælg en god saute pande og dæk bunden med olie. Når olien er så varm den ryger, tilsættes hvidløg. Rør grundigt rundt i gryden så de ikke brænder på. Når hvidløgene er blevet godt gylden brune, tilsætter du kyllingen og steger det indtil det er færdigt. Hvis kylligen og hvidløgen bliver tør og klæbrig, tilsætter du lidt vand, ikke mere end 1 – 2 spsk. ad gangen. Når kødet er stegt færdigt, tilsætter du rørsukker, fiskesovs og peber. Tilsæt evt. mere vand så det hele bliver blandet rigtig godt. Men stadig max. 1 – 2 spsk. vand.


Noter:
Hvis du vælger rejer eller blæksprutter, så vær opmærksom på at de ikke skal have særlig lang tid på panden før de er færdig. Rette kan med fordel serveres sammen med en stærk thailandske salat med agurk. Hvis jeg ikke laver salaten serverer jeg næsten altid retten med et spejlæg oven på mine ris. Det lyder måske ikke så thailandsk, men jeg lærte det af kokken på den lokale thai restaurant vi altid spiste på og det smager godt.

Fyldt omelet

En populær ret i Thailand, om end nok mest blandt de besøgende gæster. Den er nemlig ikke stærk og dermed en kærkommen mulighed for at undgå de stærke krydderier.
Desuden er retten billig at lave, så den er også et godt valg for studerende eller bare som et supplement til en hovedret.

Ingredienser:

 • 250 g kyllingekød (gris eller kalkun kan også bruges)
 • 4 stk. æg
 • 2 stk forårsløg
 • 2 stk. tomater
 • 1 stk. rødløg
 • 200 g champignons (eller andre svampe efter eget valg)
 • ½ kop ærter
 • ½ tsk peber
 • 1 spsk. fiskesovs
 • 2 spsk. østerssovs
 • 4 spsk. vindruekerneolie

Opskrift:
Hak både løg og forårsløg fint og hak tomaterne groft.  Pisk herefter æggene godt sammen. Vær sikker på de er pisket helt sammen.
Varm en pande op, tilsæt olien (2 spsk.) og vent til den er så varm den ryger.
Herefter tager du kød, forårsløg, tomater, rødløg, champignons og ærter på panden og steg indtil de er møre (ca. 8 – 10 minutter).
Tag fyldet af panden, sæt det tilside i en skål. Hæld de sidste 2 spsk. vindruekerneolie på panden og varm igen op til den ryger.
Hæld den piskede æggemasse på panden og steg den i 5 min. Herefter tager du fyldet i skålen og hælder det ud på halvdelen af omeletten. Herefter folder du den anden halvdel over fyldet.

Noter:
Plasser en tallerken oven på panden når omeletten er færdig. Herefter vender du bunden i vejret på panden, mens du holder tallerkenen imod. Det er den nemmeste måde at få din omelet af panden uden at det går i stykker.

Kylling med cashewnødder

Cashew nødder er oprindeligt ikke noget man brugte i det thailandske køkken. Men der sker det samme i Thailand som i Danmark, udenlandske specialiteter kommer til landet.
Jeg vælger tit denne ret når jeg laver thai mad til en flok gæster. Så er der dels noget til dem som ikke kan spise de stærke retter (som børn og enkelte voksne) og så er det også meget rart at have en ret eller to som ikke er stærk.

Ingredienser:

 • 800 – 1000 g. kylling
 • 1 bdt. forårsløg
 • 2 stk. røde peberfrugter
 • 150 g cashewnødder
 • 3 fed hvidløg
 • 2 spsk. vegetabilsk olie
 • 2 spsk. fiskesovs
 • 3 spsk. sød østerssovs
 • 1 tsk. sukker

Opskrift:
Vælg et par gode kyllingefileter og skær dem i tynde strimler. Lav dem et par cm lange.  Varm en pande godt op og rist herefter cashew nødder indtil de bliver gyldne. Pas på at de ikke får for meget, især hvis du som mig, har en tendens til at gå videre til næste punkt i opskriften, mens de bliver ristet. Hak herefter forårsløg i fint. Nogle vil gerne have hele ringe, men jeg hakker dem gerne lidt forskelligt og skærer også nogle længere strimler. Derefter bliver peberfrugterne skåret i tynde, aflange strimler. Gerne lidt længere end de kyllingestrimler du har skåret og til sidst hakker jeg mine hvidløg fint.

Varm olien op i en wok. Når olien er så varm at den ryger, tilsættes de fint hakkede hvidløg og få sekunder efter tilsættes kødet. Så snart kødet er i din wok, skal der røres godt rundt, så tingene ikke brænder fast. Når kyllingen har fået lidt farve, tilsættes fiskesovs, rør lidt rundt og herefter østerssovs. Når det hele er vendt godt og grundigt sammen, tilsætter du de ristede cashew nødder. Til sidst tilsætter du først peberfrugt og så sukker, mens du stadig rører godt rundt. Når det hele er vendt godt rundt, tager du din wok af bluset. Som det sidste, tilsætter du fine forårsløg og vender det hele endnu en gang.

Noter:
Det er meningen at cashewnødderne skal tage farve og blive lidt klistret af den tilsatte østerssovs. Du skal derfor ikke vente for længe med at tilsætte dine cashew nødder når du først har hældt fiskesovs og østerssovs i retten. Hvis de ikke er blevet lidt mørke og klistrede, kan du tilsætte lidt mere østerssovs efter du har puttet nødderne i retten. Men for meget østerssovs kan ødelægge retten og den smager rigtig godt, uanset om dine cashewnødder bliver klistrede og mørke. Server retten sammen med ris, helst jasmin ris. Og som nævnt i starten er denne ret rigtig god som en del af flere retter når du har gæster.

Massaman Karry (massaman curry)

Min personlige favorit. Jeg elsker massaman karry og det gør resten af huset også. Den er også en stor succes når der er gæster.
Massaman karry stammer fra det sydlige Thailand og er oprindeligt en muslimsk ret. Den kan laves med alle slags kød (om end muslimerne nok aldrig vil serverer den med svinekød).
Oftest serveres den med oksekød, men den smager også rigtig godt med kylling, rejer eller svinekød. Nogle laver den endda med tofu.

Ingredienser:

 • 200 gr. kylling (eller andet kød)
 • ½ ds. kokosmælk (det kan ikke anbefales at vælge en light version, da den er for tynd og flydende i sin konsistens).
 • 2 stk. kartofler (medium størrelse).
 • 1 stk. løg (medium størrelse).
 • 2 – 3 spsk. cashew nødder / peanuts (alt efter smag, jeg bruger tit peanuts da de er nemmest at få fat på og billigst).
 • 2 spsk. sukker.
 • ½ spsk. salt.
 • 1 spsk. tamarind juice.
 • 1 spsk. massaman curry paste
 • 1 håndfuld basilikum blade.
 • evt. kardemomme
 • evt. kanelstang
 • evt. andre grøntsager som gulerødder, rød peber osv. (dette er ikke en del af den originale Thailandske ret, men tit en stor succes her i Danmark).

Opskrift:
Vælg en god gryde eller en saute pande. Tilsæt kokosmælk og massaman karry paste. Rør godt rundt under opvarmning indtil massaman karry paste er rørt helt ud og der begynder at flyde lidt rød olie op. Mens det varmer op, skrælles kartoflerne, løgene pilles og kødet ordnes. Kød, løg, kartofler (og evt. andre grøntsager) skæres i firkantede tern på ca. 2 x 2 cm.
Jeg forsteger altid kødet på en pande (da jeg ikke er så vild med at koge kød). Når den røde olie flyder op tilsættes både kød og grøntsager. Tilsæt efterfølgende tamarin juice.
Hvis du har tilsat ekstra grøntsager, kan der godt være en smule for lidt væske. Tilsæt lidt vand, så væsken dækker grøntsager og kød og lad det koge i 15 minutter.

Alt efter størrelsen på de tern du har skåret kød og grøntsager, kan retten så småt være færdig. Men stik en gaffel i de største stykker grøntsager og se om de er færdige. Hvis de ikke er færdige, koger du bare retten videre indtil grøntsagerne slipper din gaffel.  Lige inden retten tages af, tilsættes basilikum og cashewnødder/peanuts. Der røres godt rundt og retten er klar til at serverer.

Noter:
Om du vælger cashew nødder eller peanuts gør ikke den store forskel. Retten kan med fordel serveres sammen med enten syltet thailandsk agurkesalt eller stærk thailandske salat med agurk. Serverer du din massaman med sidstnævnte, er det nok en fordel at vælge cashewnødder til din massaman ret, da det ellers godt kan blive en massiv peanuts oplevelse.

Stærk thailansk salat med agurk

Denne opskrift er taget med hjem fra Thailand. Vores lokale kok elskede selv denne salat. Den findes også en version med papaya, men da jeg ikke bryder mig om papaya foreslog vores kok denne version. Mit bud er at den originale version er den med papaya, men jeg er ligeglad. Den her salat er fantastisk.

Ingredienser:

 • 1 stk. agurk.
 • 10 stk. cherry tomater.
 • 4 – 8stk. friske røde chilier (uden kerner).
 • 4 fed hvidløg
 • 2 – 3 spsk. peanuts (tilsæt evt. flere, alt efter smag).
 • Evt. 2-3 lange slangebønner
 • Evt. 1 spsk. tørrede rejer
 • 2 spsk. fiskesovs.
 • 2 spsk. lime saft (helst saft fra friske lime, men andet kan også bruges).
 • 1 tsk. sukker.

Opskrift:
Cherry tomaterne skylles og deles i to. Put dem i en skål og mas dem, så saft og kerner flyder ud, men uden at ødelægget helt.
Riv en hel agurk groft på et rivejern og bland det i skålen med tomaterne. Agurkesaften skal med over i skålen. Hvidløg og chili kan enten hakkes fint eller stødes grundigt i en morter (Vær forsigtig med chili saften hvis du bruger morteren, det kan godt sprøjte og det er ikke sjovt at få i dine øjne). Tilsæt her efter fiskesov, sukker og limesaft og bland det godt rundt. Frisk lime saft er det bedste men limesaft fra den grønne bøtte virker også (men brug ikke citronsaft). Lige inden servering blandes peanuts i salaten og det hele vendes godt. Tilsætter du peanuts tidligere, så bliver de en smule bløde i det. Det hele anrettes enten som alm. salat i en skål eller oven på nogle friske salatblade på en tallerken.

Noter:
Det er meningen at denne salat skal være stærk. Jeg bruger selv 6 røde chilier når jeg laver den. Men du bliver selv nød til at prøve dig frem og have dine gæster i tankerne når du tilsætter chili. Når jeg har besøg af dem jeg var i Thailand med, kan den godt få 8 chilier, men når svigerforældrene er på besøg, så er der kun 4 chilier i retten. Vi fik retten med slangebønner, men jeg foretrækker personligt at serverer den uden. Men det må du selv vurderer. Det samme gælder rejerne, som jeg springer dem tit over, især når det skal gå lidt stærkt. Retten kan laves uden at skulle i specialbutikker hvis man altså ser bort fra de tørrede rejer. Salaten kan med fordel laves i forvejen, da den har godt af at trække lidt. Jeg laver den tit som det første når jeg laver thai mad en aften.